
Borgerbudgettering på mange måder
Der er ikke kun en måde man kan lave borgerbudgettering på, men der er nogle grundprincipper der skal overholdes for at man kan kalde det borgerbudgettering. Du kan lave borgerbudgettering inden for alle sektorer og temaer og (med enkelte undtagelser) inden for alle befolkningsgrupper. Erfaringerne i Danmark spænder fra eksempelvis borgerbudgettering for integration af unge, styrkelse af demokratiforståelse på på skoler, udvikling af landsbyområder og udsatte boligområder og til at fremme ejerskabet til klimatilpasningen.
Mere lokaldemokrati
I Danmark har vi gode traditioner for et stærkt lokaldemokrati, men både organisationer og kommuner oplever, at det er de samme Tordenskjolds soldater, der er aktive i alle dele af lokalmiljøet. Det kan være svært at mobilisere andre end kredsen af super frivillige. Borgerbudgettering har vist at det er et af de mest effektive redskaber til at engagere og mobilisere borgere, der ellers ikke er en del af det aktive lokaldemokrati.
Mere ansvar og ejerskab
’Når det er din egen idé, kæmper du lidt mere for den’. Erfaringerne fra borgerbudgettering viser, at når der gives reel plads til at borgerne kan gennemføre deres egne ideer, også selv om de er lidt skæve, så stiger ejerskabet. Når folk har arbejdet i månedsvis på at få en idé realiseret, så stiger deres ansvar for at der passes på den og at tingene vedligeholdes.
Styrket dialog mellem borger og kommune
Et projekt om borgerbudgettering er meget mere end de ideer, der realiseres. En stor del af værdien ligger i, at der under processen opstår en hyppig dialog, der giver bedre forståelse mellem forvaltning og borgergruppe for hinandens synspunkter, interesser og vilkår. Dialogen og forståelsen er forudsætningen for et godt samarbejde og styrker muligheden for fremtidige indsatser.
Bedre netværk
Mange danskere lever uden at kende naboen tre etager oppe eller i huset et par numre nede ad gaden. For slet ikke at tale om dem lidt længere væk. Med borgerbudgettering opstår der en platform for at interessefællesskaber om det nære kan etableres på tværs af boligområder og generationsskel. Det bidrager til at styrke gensidig forståelse og opbygger den ’sociale kapital’ i et område.
[Se artikel i ByPlan Nyt om borgerbudgettering i Gladsaxe]
Borgerbudgettering
Center for God forvaltning er eksperter i borgerbudgettering. Vores konsulenter har arbejdet med metoder til udvikling af lokalsamfund i Danmark og udlandet i over 15 år og introducerede borgerbudgettering i Danmark i 2011-12 (i regi af konsulentvirksomheden Strategihuset). Vi kan hjælpe dig med hele processen eller ’bare’ give dig et godt råd, så du kommer godt fra start. Læs mere nedenfor og ring hvis du har spørgsmål.
Hvad kan du gøre?
Ring for at høre hvordan du kan bruge borgerbudgettering hos dig.
Kontakt: Konsulent Morten Ronnenberg
Telefon: 315 22 999
Email: mrm@centerforgodforvaltning.dk
