”Skal vi til at spille skuespil?” spurgte en sagsbehandler let fortørnet engang på et seminar om, hvordan kommunen kan blive en bedre medspiller i borgerens liv. Det korte svar er nej. Men måske vi alligevel bør blive mere opmærksomme på, hvad vi udtrykker med vores kropssprog og ansigtsudtryk i samspilet mellem borger og myndighed?

For hvad er det vi signalerer, når vi sidder med armene over kors og kigger ned i bordet? Imødekommenhed og vilje til at finde en vej i fællesskab?

Vores kropssprog og ansigtsudtryk kan være nogle forfærdelige sladderhanke for vores følelser og sindsstemning. Og hvad værre er: Den pressede, stressede borger, der nervøst tropper op til møde hos forvaltningen med alle følelser og sanser uden på tøjet og en ringe fornemmelse for, hvad det er for et system, hun er en del af, registrerer det umiddelbart om end ubevidst og reagerer på det. Det gælder, uanset om vi signalerer fjendtlighed eller imødekommenhed.

I vores ellers så udviklede, gennem-rationaliserede samfund, er det primathjernerne og automat-reflekserne, der er på spil her. De lader sig ikke gemme væk, selv om vi opstiller nok så mange computerskærme og digitale løsninger. Og de er sjældent gode følgesvende, hvis målet er ’det gode møde’ mellem borger og myndighed. Det, der giver borgeren klarhed, mod og energi til at arbejde med at løse livets udfordringer.

Skal vi så til at spille skuespil? Nej. Men det skader bestemt ikke at være bevidst om og have styr på, hvad det er, vi udtrykker med vores krop og ansigtsudtryk, og hvordan det bidrager til at skabe god forvaltning i mødet mellem myndighed og borger.

Det kræver øvelse og sikkert også en del knubs undervejs at tillære sig en ny måde at kommunikere på. Men når først kroppen og hovedet har lært det og resultaterne i form af mindre stress, færre klagesager og lavere konfliktniveau viser sig, så vil det føles naturligt – og ikke som skuespil.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *